Tarih: 28 / Nisan / 2024 //Sayfa hit sayısı:  17466   

Phytophthora spp.
Phytophthora Çürüklügü



Hastalık etmeninin genel özellikleri:
- Phytophthora spp.
- P. cinnamomi Rands
- P. megasperma Drechs. fungal etmenler olup, hastalik bazi yillar uygun kosullarda çok ciddi problemlere neden olabilir. Hastalik etmeni diger bir çok bitkide oldugu bag bitkisinin kök ve gövdelerini hastalandirmaktadir. Hastalik etmeni nemli ve yaklasik 16 ile 26 °C arasindaki sicakliklarda iyi gelismektedir. Kosullar uygun oldugunda bir kaç gün içerisinde büyük kayiplara neden olacak sekilde hastalik hizla ilerler. Hastalik etmeninin biyolojisi diger Phytophthora spp. türlerine benzemektedir. Baglarda P. cinnamomi türünün baglarda daha yagin oldugu bildirilmekte ve hastalik etmenin en yagin tasinma seklinin sulama suyu ve infekteli bitki materyalleridir.



Hastalık Etmeninin Belirtileri (Simptomları):
Baglarda Phytophthora' dan dolayi kayiplar genellikle geç baglarda ortaya çikmaktadir, fakat hastalik 10 yasina kadar olan baglarda da görülebilir. Diger Phytophthora ve Pythium spp. türleri genç baglari öldürebilir, ama daha yasli baglarda ince kök ve kök uçlarinin ölmesinden dolayi bitkiler çürümelere ve zayif gelismelere maruz kalmaktadir. Bu infeksiyonlar baglari strese sokar ve diger hastaliklara karsi baglari hassaslastirirlar. Phytophthora cinnamomi ilk olarak floem iletim demetlerini infekteler ve infektelenen kökler genellikle kahverengi, çürümüstür. Kök kabuklari genellikle kökten ayrilmakta ve alt dokularda ise kahverengi bir renk degisimi görülür. Böyle hastalanan bitkilerin toprak üstü aksaminda ilk olarak hafif olarak solgunluk seklinde baslar ve infektelen bitkilerin saglikli bitkilere göre renkleride daha açiktir. Zamanla yaprak kararmalari ortaya çikar, baglarda solgunluk görülür ve bitkiler öldügünde yapraklar koyu kahverengi renk almaktadir. Hastaligin diger tipik simtomuda kahverengilesen yapraklarin baglarda asili olarak kalmasidir.



Mücadelesi
Kültürel mücadele
1. Dayanikli çesitler terçih edilmeli ve hastaliktan ari sertifikali bitkiler kullanilmali.
2. Hastalik etmeni toprak ile temas eden meyvelerde ya da sulama suyu ile sicrayan bulasik topraklar ile teasi sonucu hastalik olusmaktadir. Bundan dolayi malçlama yapilara meyvelerin toprak ile temasi engellenebilir.
3. Toprak inokulum kaynagi oldugu için, toprak isleme islerine büyük ölçüde dikkat edilmeli.
4. Toprak isisinin ani düsüslerini engellemek için, sik sulama yapilmali, fakat su birikmeyecek sekilde.
5. Bulasik alanlarda hasta bitkiler sökülerek yok edilmelidir.
6. Sicak Bölgelerde solarizasyon etkili bir kontrol yöntemidir.
7. Ürün rotasyonu yapilabilir (yonca ya da bugdaygiller tercih edilebilir).
8. Nitrojen gübrelerinin optimal seviyede kullanimi hastalik siddetini azaltmaktadir.
9. Gelisme sezonunda sulaminda kontrollü yapilmasi hastaligin siddetini azaltabilir.
10. Hastaligin ortaya çiktigi bölgelerde mümkün mertebe çilek yetistiriciliginden kaçinilmali.
11. Misir gibi bitkilerde yapilan yesil gübre uygulamalari hastaligi baski altinda tutabilir.
Kimyasal mücadele
Hastalik etmenine karsi kimyasal mücadelede basari kültürel önlemlerin uygulanmasina baglidir. Hastalik belirtisi görülür görülmez agaç kökbogazi bölgesine ilaç uygulamasini yapin. Tavsiye edilen zirai ilaçlar Metalaxil+Mancozeb, Fosetyl-Al, Bakirli ilaçlardir.
GK
Etmenin sitematiğini görmek istiyorsanız etmenin ismini tıklayınız
Phytophthora spp.
 

Bu sayfanın dizaynı ve tüm içeriği Cahid ÇAKIR tarafından hazırlanmıştır.
Sayfaların en iyi görüntüsü 800 X 600 ekran çözünürlüğünde IE' da görebilirsiniz
Eleştiri ve önerilerinizi bekliyoruz.
e-mail:cahidcakir@bitkisagligi.net